Maandag 14 oktober heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe versnellingsaanpak voor de sanering van asbestdaken. De aanpak wordt breed gedragen en bestaat uit maatregelen gericht op het stimuleren en faciliteren van de vrijwillige sanering van asbestdaken. De staatssecretaris wil voor het einde van het jaar een samenwerkingsovereenkomst tekenen met zoveel mogelijk betrokken partijen.
Voor de gezondheid van de mens, het milieu en voor de kwaliteit van de leefomgeving blijft een asbestdakenvrij Nederland van het grootste belang, ook zonder asbestdakenverbod. De asbestdakenproblematiek lost namelijk niet vanzelf op. Een aanpak met nieuwe stimulerende accenten is nodig.
Van Veldhoven: “Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf. Het is dus niet de vraag of maar hoe we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen.”
Op 26 september 2019 heeft bestuurlijk overleg plaatsgevonden over de vervolgaanpak sanering asbestdaken. Aan het overleg hebben onder andere deelgenomen de staatssecretaris van IenW, Stientje van Veldhoven, gedeputeerden van provincies, wethouders van gemeenten en de bouw- en asbestverwijderingsbranche. De bestuurders hebben samen met de staatssecretaris een heldere uitspraak gedaan: “Ja, wij gaan door met de versnellingsaanpak van de sanering van asbestdaken, ook zonder perspectief op een asbestdakenverbod.”
De nieuwe aanpak richt zich op het stimuleren en faciliteren van vrijwillige sanering van asbestdaken. De inhoudelijke contouren van deze aanpak zijn tijdens het bestuurlijk overleg besproken en staan uitgewerkt in de brief die de staatssecretaris op 14 oktober aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De deelnemers aan het bestuurlijk overleg van 26 september hebben afgesproken om nog voor het einde van dit jaar een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. De staatssecretaris hoopt dat ook andere betrokken partijen zich aansluiten en de overeenkomst ondertekenen. De samenwerkingsovereenkomst richt zich op zes categorieën van maatregelen die een vrijwillige sanering stimuleren en faciliteren en beschrijft de daarvoor benodigde acties.
Eén van de maatregelen in de samenwerkingsovereenkomst is het oprichten van een fonds dat in 2020 operationeel moet zijn. Het Rijk, provincies, gemeenten, banken en eventuele overige partijen vullen dit fonds. Met dit fonds wordt het voor dakeigenaren mogelijk een lening af te sluiten tot 2028. Dit financiële instrument is vooral bedoeld voor dakeigenaren die via de reguliere weg geen lening kunnen afsluiten.
De komende tijd wordt de nieuwe versnellingsaanpak verder uitgewerkt in de samenwerkingsovereenkomst voor het einde van het jaar. Ook worden zoveel mogelijk partijen benaderd om aan te haken voor een zo groot mogelijk draagvlak voor de aanpak. In 2020 volgt dan de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst. In de tussentijd houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot de asbestdakenopgave via deze website en onze nieuwsbrief.
Het Programmabureau stimuleert, organiseert en monitort initiatieven gericht op de versnelling van de sanering van asbestdaken.
Deze website is het online platform voor informatie over deze versnellingsinitiatieven.
Meld u aan voor onze mailing en blijf op de hoogte.